Sirküler Tarih/Sayı: 01.03.2019/001

 

İlave İstihdam Teşviki ve Desteği

22.02.2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürülüğe giren 7166 sayılı Kanun ile, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunun geçici 19 ve 21 nci maddeleri kapsamında uygulanmaktadır.

 

2019 yılı Şubat-Mart-Nisan aylarında yeni istihdam edilecek personel için ;

İlave İstihdam Teşviki

  • Sigortalı yönünden aranılan şartlar:
    Sigortalıların;
    – İşe alındıkları aydan önceki üç ayda 10 günden fazla 5510/4-a,b,c kapsamında sigortalılıklarının bulunmaması,
    İŞKUR’a kayıtlı işsiz olması,
    – 1/1/2018 ila 31/12/2020 tarihleri arasında özel sektör işverenlerince istihdam edilmeleri,
    gerekmektedir.

    • İşyeri yönünden aranılan şartlar:
    – Özel sektör işverenine ait olması,
    – Sigortalının işe giriş tarihinden önceki takvim yılına ilişkin işe alındıkları işyerinden bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerindeki veya muhtasar prim hizmet beyannamelerindeki ortalamaya ilave (Ocak-Aralık 2018 aylarında SGK ya bildirilen en düşük aya ait çalışan sayısına ilave)olarak çalıştırılması,
    – Aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içinde SGK’ya verilmesi,
    – Tahakkuk eden sigorta primlerinin yasal süresi içinde ödenmesi,
    – Yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının bulunmaması, ancak Sosyal Güvenlik kurumuna prim,idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası/zammı borçlarını 6183 sayılı Kanunun 48. Md. Göre tecil/taksitlendirme/ yapılandırma yaptıran ve taksitlendirme/yapılandırma devam ettiği sürece bu imkanlardan yararlanacaktır.
    – Çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirdiği sigortalıları fiilen çalıştırmadığı yönünde herhangi bir tespitin bulunmaması, gerekmektedir.

    • Destek tutarı
    Destek tutarı, işyerinin faaliyette bulunduğu sektöre göre farklı hesaplanacaktır.

    • İmalat veya bilişim sektöründe faaliyet gösteren işyerlerinde ilgili döneme ait günlük brüt asgari ücretin sigortalının prim ödeme gün sayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere, ilave istihdam edilecek her bir sigortalının 6.822,40 TL’ye kadarki prime esas kazanç tutarı için ödeyecekleri tüm primler (959,40 ila 2.558,40 TL) ile 153,74 TL’lik damga ve gelir vergisi karşılanacaktır. (Toplamda 1.113,14 ila 2.712,14 TL)

    • Diğer sektörlerde faaliyet gösteren işyerlerinde ilave istihdam edilecek her bir sigortalı prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanacak tüm primler (959,40 TL) ile 153,74 TL’lik damga ve gelir vergisi karşılanacaktır. (Toplamda 1.113,14 TL)

    • Destek Süresi
    2020/Aralık ayı aşılmamak kaydıyla, destek süresi 1/1/2018 ile 31/12/2020 tarihleri arasında istihdam edilen her bir sigortalı için 12 aydır. Ancak istihdam edilen sigortalının, 18 yaşından büyük 25 yaşından küçük erkek, 18 yaşından büyük kadın veya Kuruma kayıtlı engelli olması durumunda destek 18 ay süreyle uygulanacaktır.

    • Ek Kurallar
    – Bilişim sektöründe destekten yararlanacak işyerlerini belirlemeye Cumhurbaşkanı yetkilidir.
    – 1/1/2018 ila 31/12/2020 tarihleri arasında 5510 sayılı Kanun kapsamına alınan işyerleri ile daha önce tescil edildiği halde ortalama sigortalı sayısının hesaplandığı yılda sigortalı çalıştırmayan işleri; 1/1/2018 tarihinden sonra ilk defa sigortalı bildiriminde bulunulan ayı takip eden üçüncü aydan itibaren 12 veya 18 ay süreyle bu destekten yararlandırılır.
    – Bu teşvikten yararlanılan ayda aynı sigortalı için diğer sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerinden yararlanılamaz.

-Asgari ücretin brüt tutarının prim gün sayısına isabet eden tutarı üzerinden  hesaplanan gelir vergisinin AGİ uygulandıktan sonra kalan kısmı, verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden terkin edilecektir.

İlave İstihdam Ücret Desteği

4447 sayılı Kanunun geçici 19 ncu maddesi kapsamında 2019 yılından itibaren uygulanmaktadır.

Sigortalı yönünden aranılan şartlar:

Sigortalıların;

  • İşe alındıkları aydan önceki üç ayda 10 günden fazla5510/4-a,b,c kapsamında sigortalılıklarının bulunmaması,
  • İŞKUR’a kayıtlı işsiz olması,
  • 1/2/2019 ila 30/4/2019 tarihleri arasında özel sektör işverenlerince istihdam edilmeleri,

gerekmektedir.

 

İşyeri yönünden aranılan şartlar:

  • Özel sektör işverenine ait olması,
  • Sigortalının 2018 yılı Ocak ila Aralık ayları dönemine ilişkin işe alındıkları işyerinden bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerindeki veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerindeki en az sigortalı bildirimi yapılan aydaki/dönemdeki sigortalı sayısına ilave olarak çalıştırılması,
  • Aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içinde SGK’ya verilmesi,
  • Tahakkuk eden sigorta primlerinin yasal süresi içinde ödenmesi,
  • Yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının bulunmaması, ancak Sosyal Güvenlik kurumuna prim,idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası/zammı borçlarını 6183 sayılı Kanunun 48. Md. Göre tecil/taksitlendirme/yapılandırma yaptıran ve taksitlendirme/yapılandırma devam ettiği sürece bu imkanlardan yararlanacaktır.
  • Destekten yararlanılmış olan sigortalının destek süresi tamamlanmadan işten ayrılıp yeniden işe başlaması halinde, söz konusu destekten yararlanılan sigortalıdan dolayı yeniden işe başladığı tarihteki durumu dikkate alınarak kalan süre kadar destekten yararlanmaya devam edilir.
  • Çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirdiği sigortalıları fiilen çalıştırmadığı yönünde herhangi bir tespitin bulunmaması,

gerekmektedir.

 

Destek tutarı

  • 2019 ile 30.04.2019 tarihleri arasında işe alınan sigortalılar için işverenlere 3 aylık süre ile aylık net asgari ücret düzeyinde (2.020,90 TL) destek sağlanmaktadır.
  • Ücret desteği SGK tarafından işyerinin ilgili ayda veya sonraki aylarda oluşacak prim borçlarından mahsup edilmesi, işverene ödeme yapılmaması şeklinde uygulanacaktır.

 

İlave istihdam ücret desteği uygulaması ile ücret desteği ile destekten yararlanan sigortalının 3 aylık destek süresinin akabinde 6 ay boyunca işyerinde istihdamda (işveren tarafından haklı nedenlerle feshedilmesi hariç-işe alındığı tarihten itibaren 9 aylık süre boyunca feshedilemez) kalması hedeflenmektedir.

 

 

 

 

Saygılarımızla,

 

 

EQ YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK